Schott Puts Glass Face on Headquarters
Mar 10, 2010
 Print this page

The SCHOTT technology group completed the addition of a 3500 sq m glass façade on its headquarters in Mainz, Germany. The 45-year-old administrative building at the company’s main headquarters was renovated and expanded over 15 months. The project was coordinated by Frankfurt-based JSK Architects.

SCHOTT is a major supplier of glass for appliance cooktops and windows, as well as supplying glass for architectural, laboratory, solar, and other applications.

The architects integrated the original external façade of the administrative building into the atrium area. SCHOTT then had the new glass façade glazed up to a height of 3.0 m with Amiran, a special-purpose glass with an anti-reflective coating on both sides. Thanks to a low level of reflection, this architectural glass appears to be almost invisible and brings a great deal of light into the building. Solar protection glazing was installed up above it.

300 square meters of semi-transparent ASI THRU thin-film photovoltaic modules from SCHOTT Solar form the flat roof of the atrium. They cover a share of the electrical power needs and yet permit sunlight to pass through. In addition, they offer protection against thermal overheating as a result of direct sunlight.

“Our intention was to create a representative corporate headquarters that focuses on glass as the main building material in modern transparent architecture,” said Frank Bollmann, head of real estate management at SCHOTT. “With respect to the interior design as well, we gave special attention to transparency and designing open, modern offices.”

Another objective was to bundle the central group functions at a single location. In the past, these were spread across various sites.

The expansion of the office complex has resulted in an increase in the gross floor space of around 5,000 square meters to 12,000 square meters. A fourth and a fifth floor were both added on top of the 45-year-old administrative building. A new glass building was built on the side that faces the street. An atrium stretches out across all of the floors.

The water that comes from the plant’s groundwater well represents another ecological component. It flows through the floor of the atrium and thus helps regulate the building climate in a manner that saves energy. In addition to the atrium, the building complex consists of a reception area, spacious team zones, individual offices and conference rooms. The blue tinted flat glass Imera used inside the foyer, the elevator area, and the conference zone serves as a room partition and sets accents as a design element.

Back to Breaking News